AfacereOnline.ro Afaceri Online din Romania

3 sfaturi pentru o mai buna cicatrizare a pielii

Pielea este cel mai mare organ al corpului omenesc. Cum principalul sau rol este acela de protectie, aceasta ajunge sa fie adesea vatamata. Pe fata sau pe o zona vizibila a corpului, in urma unei taieturi, a unei proceduri estetice sau chiar a cusaturilor postoperatorii, o cicatrice urata este intotdeauna neplacuta. De aceea, in continuare sunt prezentate cateva sfaturi de la specialisti pentru a imbunatati vindecarea acestor leziuni:

 

  • Actionarea imediata, fara intarziere

Pentru o vindecare mai rapida si mai eficienta, cu un aspect cat mai apropiat de normal, este recomandat sa se intervina imediat ce integritatea pielii a avut de suferit, indiferent care a fost cauza care a dus la aparitia unei leziuni la nivelul acesteia.

 

  • Crearea celor mai bune conditii pentru vindecare

De asemenea, pentru o mai buna vindecare este important si microbiomul, adica bacteriile bune prezente in mod natural la nivelul pielii. De aceea, in cazul unei leziuni nu este indicat sa se foloseasca produse antibacteriene sau antiseptice, deoarece acestea incetinesc vindecarea.

Drept urmare, in cazul unei rani murdare este indicat sa se curete cu apa si sapun, sa se dezinfecteze o singura data cu o substanta antiseptica si, ulterior, aplicarea unui tratament pentru vindecarea ranii. In general, vindecarea dureaza intre doua si patru saptamani pentru rani mici, pe cand in cazul ranilor chirurgicale, vindecarea dureaza mai mult timp, uneori cateva luni, mai ales in zonele cu risc (zone mobile precum degetele).

 

  • Evitarea formarii crustelor

Crustele provoaca retragerea pielii si cresc riscul de a lasa cicatrici, dand adesea si senzatia de mancarime. Daca rana este zgariata, crusta se poate rupe, ducand astfel la aparitia unei noi rani. Astfel ca vindecarea completa este intarziata.

In cazul in care crusta este deja formata, ar trebui sa fie inmuiata cu un emolient, ca de exemplu o crema hidratanta, astfel incat sa se desprinda si sa cada singura, vindecarea decurgand astfel in mod natural, iar riscul de a ramane semne este limitat.

 

In concluzie, exista o serie de pasi pe care oamenii ar trebui sa ii urmeze in cazul unei rani de la nivelul pielii, pentru o vindecare rapida si fara cicatrici.

Leave a Reply