AfacereOnline.ro Afaceri Online din Romania

Actiunea de schimbare ulei din cutia de viteza manuala

Una din cele mai frecvente intrebari ale conducatorilor auto este legata de actiunea de schimbare ulei din cutia de viteze manuala. De asemenea, acestia dezbat si intervalul de timp sau de kilometri la care trebuie efectuat acest schimb si de asemenea si faptul ca autoturismul are cutie de viteze manuala, si nu automata.

Daca la cutiile de viteze automate se specifica de catre producator intervalul regulat in care masina trebuie dusa in service si trebuie efectuat schimbul de ulei, la cutiile manuale acest lucru nu este specificat.

Este necesara o schimbare ulei si in cazul cutiei de viteze manuala!

Schimbarea uleiului este indicata si chiar necesara si in cazul cutiei de viteze manuala. Cu toate ca gradul de uzura al cutiei de viteze este mult mai mic in comparatie cu cel al motorului, exista riscul de producere a piliturii de fier sau de aparitie a aschiilor care se desprind de pe pinioane.

Reziduurile contamineaza uleiul, acesta devina abraziv si, dupa o perioada de timp isi pierde in mod natural proprietatile de lubrifiere ceea ce duce la uzura componentelor din cutia de viteze.

Verificarea periodica este necesara, sustin specialistii. Desi uleiul din cutie nu trebuie sa fie inca schimbat, este posibil ca nivelul sa fie scazut din cauza unor scurgeri ascunse de langa planetare, spre exemplu. Ceea ce inseamna ca exista o lipsa partiala sau totala a uleiului care poate fi mult mai daunatoare decat uleiul care nu este schimbat la timp.

Fiindca uleiul din cadrul cutiei de viteze nu se poate verifica la fel de usor ca si cel din cadrul motorului, se recomanda verificarea de catre un specialist la fiecare revizie sau o data la doua revizii.

In cazul in care nu exista probleme la functionarea schimbatorului de viteze si acesta nu face zgomote neobisnuite, uleiul din cutia de viteze se schimba conform manualului masinii, cel putin o data la 80000 de km sau la 2-3 an. Uleiul trebuie sa fie cel specificat de producatorul autoturismului, in caz contrar folosirea unui alt tip de ulei determina aparitia unor defectiuni si chiar anularea garantiei.

Leave a Reply