AfacereOnline.ro Afaceri Online din Romania

Audiometria – testarea moderna a auzului

Pierderea auzului vine odata cu varsta, dar poate afecta pe oricine. Potrivit studiilor, cel putin 25% din persoanele cu varste de peste 50 de ani sufera de pierderi ale auzului, iar 50% din cei peste 80 de ani au nevoie de un aparat auditiv. O modalitate de a testa pierderea auzului este prin investigatiile audiometrice.

Un examen de audiometrie testeaza cat de bine functioneaza auzul

Testeaza atat intensitatea, cat si tonul sunetelor, problemele de echilibru si alte aspecte legate de functia urechii interne. Audiologul este medicul specializat in diagnosticarea si tratarea problemelor de auz.

Unitatea de masura pentru intensitatea sunetului este decibelul. O ureche sanatoasa poate auzi sunete linistite, cum ar fi soaptele. Acestea sunt de aproximativ 20 de decibeli, iar un sunet puternic, cum ar fi cel de motor este cuprins intre 140 si 180 de decibeli.

Tonul sunetului este masurat in cicluri pe secunda. Unitatea de masura pentru ton este Hertz. Tonurile de bas scazute masoara in jur de 50 de Hz. Oamenii pot auzi tonuri intre 20-20.000 Hz, discursul uman incadrandu-se, in general in intervalul 500-3000 Hz.

Se efectueaza teste audiometrice pentru a determina cat de bine poate auzi o persoana. Acest lucru se poate face ca parte a unui screening de rutina sau ca raspuns la o pierdere de auz vizibila. Cauzele comune ale pierderii auzului includ: malformatii congenitale, infectii cronice ale urechii, conditii mostenite (cum ar fi otoscleroza care apare atunci cand o crestere anormala a osului impiedica functionarea corecta a structurilor din ureche), o leziune a urechii, afectiuni ale urechii interne, expunerea regulata la zgomote puternice, timpan lezat.

Pierderea auzului apare atunci cand celulele cohleare nu functioneaza corect. Cohlea este partea urechii care traduce vibratiile sonore in impulsuri nervoase care trebuie trimise la creier. Pierderea auzului poate aparea, de asemenea, din cauza deteriorarii nervului care transporta informatii credibile in creier sau afectarii unei parti a creierului care proceseaza aceste informatii. Acest tip de pierdere a auzului este, de obicei, permanent si poate fi o pierdere usoara, moderata sau severa.

Leave a Reply