Cafeaua decofeinizata: beneficii sau riscuri?

Cafeaua decofeinizata, are un gust si aspect similar cafelei obisnuite, dar contine foarte putina cofeina. Nu exista dovezi care sa sugereze ca un consum de cafea decofeinizata este daunator pentru sanatatea unei persoane. Acesta poate chiar oferi unele dintre beneficiile cafelei obisnuite pentru sanatate.

Cafeaua decofeinizata este similara compozitiei cu cafeaua obisnuita, dar contine mai putina cofeina.  Pentru a elimina cofeina, producatorii inmoaie sau aburesc boabele de cafea neprajite folosind o combinatie de apa si alte substante chimice, cum ar fi:

  • carbune activat;
  • dioxid de carbon supercritic;
  • clorura de metilen;
  • acetat etilic.

Producatorii folosesc apa deoarece cofeina este o substanta solubila in apa. Cu toate acestea, utilizarea apei in sine poate elimina alti compusi, cum ar fi proteinele si zaharul, din boabele de cafea.

Utilizarea unor substante chimice suplimentare accelereaza procesul de decofeinizare, ceea ce minimizeaza pierderea compusilor noncafeinici si ajuta la pastrarea aromei distincte a cafelei.

Cafeaua decofeinizata este rea pentru sanatate?

Cercetarile observationale privind consumul de cafea au concluzionat ca aceasta nu pare sa aiba efecte nocive asupra sanatatii. Insa, utilizarea clorurii de metilen in procesul de decofeinizare a ridicat o oarecare ingrijorare in randul membrilor comunitatii de cafea, precum si al unora dintre consumatori.

Inhalarea chiar si a unor cantitati mici de clorura de metilen – poate incetini temporar sistemul nervos central si poate afecta atentia si coordonarea motorie a unei persoane. Expunerea usoara poate duce, de asemenea, la simptome precum:

  • durere de cap;
  • somnolenta;
  • ameteala;
  • iritabilitate;
  • tuse sau respiratie suieratoare.

FDA a aprobat utilizarea clorurii de metilen in procesul de extractie a cafeinei atata timp cat produsul final nu contine mai mult de 0,001%, de clorura de metilen reziduala.

Cata cofeina contine cafeaua decofeinizata?

In ciuda numelui sau, cafeaua decofeinizata contine cofeina. Asadar, cafeaua decofeinizata nu este 100% fara cofeina, ea contine semnificativ mai putina cofeina decat cafeaua obisnuita. Ceaiurile verzi si negre contin, mai multa cofeina decat cafeaua decofeinizata.