Pulsoximetrul are rolul de a masura nivelul de oxigen din sange care este bine sa se situeze intre 95 si 100%, valorile de sub 90% anuntand hipoxemie. Acest aspect este foarte important de urmarit, deoarece un nivel scazut al oxigenului poate afecta functionarea corecta a celulelor organismului, ceea ce duce la o suprasolicitare a inimii si a creierului.
In general, bolile care necesita tinerea sub observatie a nivelului de oxigen din sange sunt: bolile pulmonare sau bolile de inima, insuficienta cardiaca, anemie, apneea in somn, malformatii cardiace congenitale. In plus, de utilitatea acestei tehnici medicale se pot bucura si pilotii sau alpinistii, ori alte persoane care lucreaza la altitudini mari.
Tipurile de pulsoximetre
In functie de mai multe criterii, pulsoximentrele sunt impartite in mai multe categorii, aceste criterii fiind locul in care se ataseaza, nivelul de portabilitate sau pacientii carora se adreseaza. Cu toate acestea, Med-Tehnica.ro poate satisface orice nevoie in ceea ce priveste sectorul de dispozitive medicale, acestea fiind accesibile atat utilizatorilor casnici, cat si celor profesionali.
-
pulsoximetru de deget – aceste dispozitive au forma de clips si au un afisaj electronic, fiind foarte usor de folosit, compacte si portabile. De asemenea, acestea pot fi special destinate copiilor sau adultilor, precum si ambelor categorii.
-
pulsoximetru cu senzor – acest tip de pulsoximetru este utilizat, in general, in spitale, clinici si cabinete medicale, avand un senzor tip cleste pentru deget, conectat cu un cablu de legatura cu dispozitivul de afisaj.
-
pulsoximetru de incheietura – acesta permite supravegherea atat a nivelului de oxigen din sange, cat si pulsul sau frecventa cardiaca in mod continuu, chiar si in timpul somnului.
Pulsoximetru | tehnici medicale | Med-Tehnica.ro
Cand se foloseste un pulsoximetru?
Acest dispozitiv medical poate fi folosit oriunde si oricand este necesar, fiind usor de folosit, rapid si nedureros. Indiferent ca pacientul este in spital, acasa, in calatorie sau in timpul antrenamentelor. Orice persoana il poate utiliza, pulsoximetrele putand fi pozitionate la nivelul unui deget (aratator este recomandat) de la mana sau de la picior, ori la lobul urechii.