Cartofi umpluti cu ciuperci
Cartoful reprezinta echivalentul vegetal al pastelor, fiind o leguma usoara, versatila, care incanta papilele gustative daca este preparata cat mai inspirat posibil. Aceasta reteta poate reprezenta un aperitiv excelent. Pentru a prepara cartofii umpluti cat mai usor posibil, este necesar sa fie introdusi din timp la cuptor. Aceasta deoarece este mai usor sa fie manevrati la temperatura camerei, cand sunt ceva mai tari si exista un risc mai mic de a se sfarama.
Daca legumele vor fi deja coapte in momentul in care se pregateste adaugarea umpluturii, cartofii vor fi gata in foarte scurt timp, lasand timp suficient pentru punerea la punct alte retete pe care o persoana le are in plan pentru meniu.
Ingrediente si cantitati pentru 4 portii:
Crema de branza confera cartofilor umpluti o aroma deosebita. Se recomanda servirea preparatul impreuna cu o salata de fasole mexicana, fasole verde inabusita sau asparagus.
-4 cartofi mari, pentru copt;
-1/4 de cana crema de branza, produse lactate organice sau de soia;
-1 lingura ulei de masline;
-1 ceapa mare, tocata;
-300 gr ciuperci albe, feliate;
-sare si piper, dupa gust.
Mod de preparare:
1. Se lasa cartofii la copt. Legumele trebuie sa se patrunda, dar, in acelasi timp, sa isi pastreze fermitatea. Dupa ce s-au racit suficient incat sa poata fi manevrati, se taie fiecare cartof pe jumatate, pe lungime. Se scobeste miezul fiecarei jumatati in parte, pastrand marginea cartofului suficient de groasa.
2. Se zdrobeste miezul cartofilor cu ajutorul unui robot de bucatarie, dupa care se amesteca totul cu crema de branza, pana se obtine o compozitie omogena.
3. Se incalzeste uleiul de masline intr-o cratita de dimensiuni medii. Se prepara un sote din ceapa lasata pe foc mediu, pana capata o culoare aurie. Se adauga ciupercile si se acopera cratita cu un capac, amestecand ocazional.
4. Se amesteca mixtura de ciuperci impreuna cu pasta de cartofi si crema de branza, asezonadu-se totul cu sare si piper.
5. Se acopera jumatatile de cartof scobite cu compozitia rezultata. Cartofii umpluti cu ciuperci se incalzesc la cuptor si se servesc.