Ce ar trebui sa alegi atunci cand te gandesti sa cumperi calorifere
Caloriferele reprezintă sistemele de încălzire cel mai des utilizate. Acestea sunt realizate din mai multe materiale:fontă, oțel, aluminiu, fiecare tip cu avantajele și dezavantajele sale. Când ne gândim la achiziția acestora, se au în vedere mai mulți factori, ca de exemplu: mărimea spațiului, sistemul de încălzire, durata de viață, rezistența la proba timpului, prețul de achiziție etc.
Caloriferele din fontă au cea mai mare durată de viață (până la 30 de ani), rezistență la șocuri, transfer mare de căldură, suprafață mare de radiație, acestea fiind cele mai importante avantaje. În schimb, caloriferele din fontă au un preț de achiziție mai mare, sunt mai inestetice, necesită o manevrare dificilă din cauza mărimii, volum mare de apă, greu de întreținut, necesită vopsire periodică – acestea constituind dezavantajele.
Calorifere din otel, spre deosebire de cele din fontă, au un design mai estetic, rezistă până la temperaturi de 100 °C, un preț mai accesibil, greutate redusă, pot fi instalate în spații mai înguste, finisaj inalterabil, se adaptează oricărui tip de design interior, distribuie rapid căldura în încăpere, având unraport optim putere termică-preț. Cel mai important dezavantaj ar fi durata de viață, care este cea mai scăzută (5-10 ani), celelalte fiind calitatea scăzută a materialului (mai redus cantitativ) și necesitatea tratării apei din interiorul acestora.
Calorifere din aluminiu, prezintă de asemenea, avantaje și dezavantaje. Mai exact, printre avantaje se numără: durata de viață mai mare (10-20 de ani), se încălzesc repede, necesită agent termic scăzut spre deosebire de cele din fontă, menținere îndelungată datorită vopsirii în câmp electrostatic, greutate redusă, deci manevrare facilă, au cel mai bun randament termic, preț avantajos, gamă largă de modele și culori, putând fi integrate foarte ușor și armonios, indiferent de stilul interior. Printre dezavantaje se numără: expunerea la riscul de coroziune electrochimică, rezistență scăzută la șocuri, deformându-se ușor, se răcesc mai repede, prezintă un grad mai ridicat de poluare fonică, necesită aerisire foarte des.
În concluzie, alegerea se bazează pe criterii variate pentru fiecare persoană în parte, de la aspectul financiar până la cel de design interior.