Ce este nutritia enterala si cui ii este adresata
Toti oamenii au nevoie de mancare pentru a trai. Cateodata o persoana nu poate manca deloc sau suficient din cauza unei boli. Mancarea este maruntita intai prin masticatie, ulterior ajunge prin esofag in stomac unde este maruntita si mai mult cu ajutorul sucului gastric, iar din stomac ajunge in intestine unde sunt absorbiti de fapt nutrientii. In cazul in care exista probleme in acest traseu, in intestine se absorb mai putini nutrienti decat este nevoie si poate aparea malnutritia.
In aceste conditii nutritia trebuie sa fie suplinita prin alte metode. Una dintre aceste metode este nutritie enterala, ca si cea oferita de Nutricor. Alimentele dietetice folosite pentru nutritia enterala nu mai necesita maruntire, acestea putand fi direct absorbite in intestin. Aceste alimente sunt sub forma de pudra si se reconstituie cu apa sub forma de shake sau sunt gata preparate. Pot fi consumate direct sau, in cazul in care nu se poate datorita afectiunilor tubului digestiv sau persoana este inconstienta, printr-un tub ce duce direct in stomac sau in intestin.
Atentie, aceste alimente nu se administreaza direct in vena!
Terapia nutritionala se face in functie de fiecare persoana, tipul afectiunii, necesarul de calorii, greutate, sex si alte afectiuni asociate. Scopul este prevenirea malnutritiei si grabirea vindecarii.
Terapia nutritionala este mai des practicata in Romania in sectiile de terapie intensiva, neurologie, geriatrie, oncologie, pediatrie, neonatologie si medicala, existand ghiduri medicale care reglementeaza aceste regimuri. Beneficiile terapiei nutritionale sunt insa mari in toate tipurile de afectiuni medicale, deoarece reprezinta calea naturala de alimentatie si intretine functiile intestinale. La nivelul intestinului se afla 80% din celulele care secreta anticorpi, iar buna functionare a intestinului asigura si o buna imunitate.
De asemenea, terapia prin nutritie enterala se recomanda si in cazul persoanelor care stiu ca vor suferi interventii chirurgicale sau vor fi supuse unor eforturi fizice sau psihice prelungite, pentru preintampinarea malnutritiei ulterioare. O alta categorie de persoane pentru care se recomanda nutritia enterala sunt cele supraponderale si obeze, care au de obicei forme grave de malnutritie.