AfacereOnline.ro Afaceri Online din Romania

Ce presupune cumpărarea unei locuinţe în România

Cumpărarea unei case sau a unui apartament reprezintă o investiţie importantă pentru majoritatea oamenilor, aşa că specialiştii recomandă ca următoarele sfaturi să fie atent urmate, astfel încât procesul să se desfăşoare cât mai simplu şi cât mai rapid.

Primul pas îl reprezintă contactarea unei agenţii imobiliare pentru obţinerea cât mai multor informaţii despre preţurile din zonele dorite. Pe baza informaţiilor obţinute, agenţii imobiliari vor face o atentă cercetare a pieţei şi vor alege doar proprietăţile care corespund cerinţelor. Ulterior, clienţii sunt chemaţi să vadă locuinţele pentru a-şi face o idee asupra ofertelor. Cei care decid să rămână la una dintre variantele prezentate trebuie să nu uite să negocieze preţul, fie direct cu proprietarul, dacă acesta este prezent, fie cu agentul imobiliar. De fiecare dată, suma scade cu cel puţin 1.000-2.000 de euro, aşa că este păcat să nu se ţină cont de acest mic truc.

Odată ce înţelegerea a fost făcută, actualii proprietari împreună cu viitori proprietari trebuie să se prezinte la notar, pentru a semna documentele necesare unui proces de vânzare – cumpărare. Sistemul birocratic din România este unul destul de complicat şi de anevoios, fiind nevoie de semnarea unui număr extins de acte, însă bucuria achiziţionării locuinţei mult visate este infinită.

Orice proprietar trebuie să aibă în vedere şi costurile de întreţinere ale imobilului pe care acum îl deţine cu acte în regulă.

  1. Impozitele pe proprietate se plătesc anual, iar suma se stabileşte în funcţie de valoarea proprietăţii

  2. Asigurarea este recomandată, mai ales în cazul locuinţelor noi.

  3. Utilităţile pentru gaz, electricitate, apă, telefon, internet şi colectarea deşeurilor sunt plătite lunar. Cei care îşi achiziţionează un apartament, trebuie să ştie că este posibil să mai aibă şi alte costuri, cum ar fi curăţenie şi întreţinere generală.

  4. Locul de parcare este uneori o problemă care trebuie obligatoriu discutată cu administratorul clădirii. Cei care, însă, îşi cumpără un apartament într-o clădire nouă, au locul de parcare inclus în preţ, dar acest aspect trebuie stabilit încă de la început, pentru evitarea oricărei confuzii.

Leave a Reply