AfacereOnline.ro Afaceri Online din Romania

Ce sunt grasimile trans?

Grasimile trans sau acizii grasi trans sunt o forma de grasimi nesaturate. Acestea sunt atat in ​​forme naturale, cat si in forme artificiale.  Grasimile trans naturale se gasesc in carnea si lactatele de la animale rumegatoare, cum ar fi bovine, oi si capre. Se formeaza in mod natural atunci cand bacteriile din stomacurile acestor animale digera iarba.

Cu toate acestea, mancatorii de lactate si carne nu trebuie sa fie preocupati. Mai multe studii au concluzionat ca un aport moderat de aceste grasimi nu este daunator. Cu toate acestea, grasimile artificiale trans – cunoscute altfel sub denumirea de grasimi trans industriale sau grasimi partial hidrogenate – sunt periculoase pentru sanatate.

Grasimile trans artificiale pot creste riscul de boli de inima. De asemenea, aceste grasimi sunt considerate a deteriora mucoasa vaselor de sange, cunoscuta sub numele de endoteliu. Intr-un studiu de 4 saptamani in care grasimile trans au inlocuit grasimile saturate, colesterolul HDL (bun) a scazut cu 21% si dilatarea arterei a fost afectata cu 29%.

Intr-un alt studiu, markerii pentru disfunctia endoteliala au crescut, de asemenea, in cadrul unei diete grele trans-grasime. Uleiurile vegetale partial hidrogenate sunt cea mai mare sursa de grasimi trans din dieta deoarece sunt ieftine si au o durata de valabilitate lunga.

In timp ce sunt gasite intr-o varietate de alimente procesate, unele guverne au incercat sa restrictioneze grasimile trans. Cu toate acestea, aceasta interdictie nu a fost complet pusa in aplicare, astfel ca multe alimente procesate inca mai pastreaza grasimi trans.

Iata cateva alimente care contin inca grasimi trans artificiale:

  • Margarina

Unele uleiuri vegetale pot contine grasimi trans, mai ales daca uleiurile sunt hidrogenate. Pe masura ce hidrogenarea solidifica uleiul, aceste uleiuri partial hidrogenate au fost folosite mult timp pentru a produce margarina. Prin urmare, majoritatea margarinelor de pe piata au un continut ridicat de grasimi trans.

  • Fast Food-uri

Alimentele rapid prajite, cum ar fi pui prajit, peste, hamburgeri, cartofi prajiti pot contine un nivel ridicat de grasimi trans. De asemenea, restaurantele si lanturile de livrare prepara deseori alimentele in ulei vegetal, care poate contine grasimi trans.

Mai mult, temperaturile ridicate de gatit utilizate in timpul prajirii pot determina cresterea usoara a continutului de grasimi trans in ulei. Continutul de grasimi trans creste de fiecare data cand acelasi ulei este reutilizat pentru prajire.

Leave a Reply