Cele mai frumoase povesti de iubire din istoria literaturii

Fie ca este platonica sau romantica, trecatoare sau pe viata, dragostea are puterea de a hrani relatii semnificative, de a frange inimi, de a creiona lectii importante si de a schimba vieti pentru totdeauna. Asa ca nu este de mirare ca dragostea este una dintre cele mai des aprofundate teme din literatura. Iata cateva titluri care depind de aceasta:

  • Dragoste in vremea holerei (1985), de Gabriel Garcia Marquez

Florentino Ariza asteapta de 50 de ani ca dragostea lui adevarata sa se intoarca. Asta nu inseamna ca a pierdut timpul, acesta avand nu mai putin de 622 de aventuri amoroase, pe care le-a consemnat cu minutiozitate in jurnalele sale. In ciuda aventurilor sale si a deceniilor care au trecut, atunci cand barbatul care s-a casatorit cu iubita sa din copilarie moare, Florentino, acum in varsta, profita de ocazie pentru a-si declara din nou dragostea.

  • Nord si Sud (1854), de Elizabeth Gaskell

Aceasta poveste clasica o urmareste pe Margaret, o fata de 19 ani a carei viata este data peste cap atunci cand familia ei se muta dintr-un sat linistit in Darkshire – un oras industrial dur si agitat din nordul Angliei. Margaret isi gaseste o noua vocatie, aceea de a milita pentru cei saraci si lipsiti de drepturi, dar acest lucru o aduce in conflict direct cu impunatorul proprietar de moara John Thornton.

  • Maurice (1971), de E. M. Forster

Romanul urmareste povestea curajoasa si pasionala a trezirii sexuale a unui tanar, aceasta capodopera extrem de personala fiind scrisa de Forster in 1914, cand relatiile homosexuale erau nu numai stigmatizate, ci si ilegale. Lancezind intr-un sertar timp de cincizeci si sapte de ani, ”Maurice” a fost publicat dupa moartea autorului si a fost rapid celebrat ca fiind o poveste de dragoste puternica, emotionanta si frumos scrisa.

Cartea relateaza experientele unui tanar privilegiat, dar modest, care se confrunta cu dragostea neimpartasita, cu inima franta si cu politica societatii in calatoria sa spre descoperirea de sine.

Alte mentiuni de titluri, din aceeasi zona: ”Tess d’Urberville” (1891), de Thomas Hardy, “La Rascruce de Vanturi” (1847), de Emily Bronte si “Romeo si Julieta” (1597), de William Shakespeare.