AfacereOnline.ro Afaceri Online din Romania

Complicatii ale sinuzitei

Datorita etiologiei lor virale, sinuzitele apar cu predilectie primavara si iarna, sub forma de pusee intermitente. Confundate adesea de catre pacienti cu simple semne ale virozei, sinuzitele maxilare netratate corespunzator pot evolua spre cronicizare sau spre complicatii mult mai grave. Acest lucru este posibil datorita unor particularitati anatomice, dintre care, cele mai importante, sunt raporturile sinusului maxilar cu celelalte sinusuri, orbita si continutul cutiei craniene.

Daca, totusi, complicatiile foarte grave sunt exceptionale, sinuzita maxilara ramane imflamatia cea mai raspandita in cadrul afectiunilor ORL.

Complicatiile pot fi mai mult sau mai putin grave, unele putand avea un pronostic fatal. Iata de ce cunoasterea, identificarea si tratarea lor precoce, la aparitia primelor semne, este de-o importanta majora. Acest lucru impune colaborarea medicului ORL-ist cu alti medici specialisti, tratamentul adresandu-se nu doar complicatiei in sine, ci si bolii cauzale care a declansat-o, in cazul de fata, sinuzita maxilara.

Sinuzita maxilara cronica este o inflamatie a sinusului maxilar aparuta, fie ca urmare a unor pusee intermitente de sinuzita acuta, tratata incorect sau netratata, fie ca urmare a agresiunii unor factor nocivi asupra mucoasei sinusului maxilar.

Simptomul cel mai important este obstructia nazala. El se datoreaza congestiei si ingrosarii mucoasei, prezentei puroiului si a neoformatiilor polipoide. Urmarile obstructiei nazale sunt respiratia bucala, uscaciunea gatului si tuse cu expectoratie purulenta. Rinoreea este abundenta, frecvent de o singura parte, cu un puroi gros, galben sau verde, grunjos sau cazeos care pateaza si apreteaza batista. Bolnavii de sinuzita cronica pot prezenta diaree, gastrite, faringite ori laringite. De asemenea, sunt prezente durerile de cap, uneori foarte accentuate.

In cazurile de tratare incorecta sau netratare, sinuzita poate da complicatii precum: extinderea infectiei la celelalte sinusuri, osteita peretilor sinuzali, osteomielita maxilarului, abces al orbitei, abces al fosei zigomatice, abces genian etc..

Leave a Reply