AfacereOnline.ro Afaceri Online din Romania

Cu ce se ocupa ramura endodontiei

Endodontia este o ramură a stomatologiei care se ocupă de tratarea canalelor radiculare ale dinților. Aceasta include diagnosticarea, prevenirea și tratamentul afecțiunilor endodontice, care afectează pulpa dentară și țesuturile din jurul rădăcinii. Endodontia are ca scop principal salvarea dinților afectați de infecții sau leziuni importante, evitând astfel extracția lor prematură.

  • Tratamentul endodontic implică îndepărtarea țesutului nervos și a vaselor de sânge inflamate sau deteriorate din interiorul dintelui, cunoscut sub numele de pulpa dentară.

Apoi, canalul radicular este curățat, sterilizat și umplut pentru a preveni infecțiile ulterioare. Acest proces este numit tratamentul canalului radicular și este efectuat de către un specialist în endodontie, precum sunt cei de la clinica dentara Elveto Dent.

  • Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care este necesar un tratament endodontic este caria dentară netratată. Atunci când caria dentară ajunge profund în dinte și atinge pulpa, poate rezulta o infecție.

Infecția pulpei dentare este foarte dureroasă și poate duce la formarea unui abces dentar. Tratamentul canalului radicular este singura opțiune pentru a salva dinte afectat și pentru a evita alte complicații grave.

  • Pe lângă tratarea infecțiilor, endodontia mai este implicată și în alte situații, precum tratamentul abceselor periapicale.

Acestea sunt infecții în jurul rădăcinii dentare, care pot apărea ca urmare a unui tratament necorespunzător al canalului radicular sau a unei infecții netratate. Endodontistul de la Elveto-Dent.ro va elimina infecția, va curăța canalul radicular și va trata orice leziune asociată.

  • Un alt rol important al endodontiei este prevenirea și diagnosticarea timpurie a afecțiunilor endodontice. În cazul traumatismelor dentare, cum ar fi lovituri puternice sau fracturi, pulpa dentară poate fi afectată.

Endodontistul poate evalua leziunile și poate decide dacă este necesar un tratament endodontic sau dacă pulpa dentară poate să se vindece singură.

În plus, endodontia este implicată și în tratamentul chirurgical al afecțiunilor endodontice. Unele cazuri pot necesita intervenții chirurgicale precum apicectomia, în care se îndepărtează vârful rădăcinii afectate sau tratamentul granulomului sau chistului apical. Endodontistul are expertiza necesară pentru a efectua aceste proceduri într-un mod sigur și eficient.

Clinica dentara Elveto Dent | Elveto-Dent.ro

Endodontia

În concluzie, endodontia este o ramură esențială a stomatologiei, care se concentrează pe diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor pulpei dentare și ale canalului radicular. Scopul endodontiei este de a salva dinții afectați și de a preveni extracții premature.

Prin urmare, endodontistul joacă un rol crucial în menținerea sănătății și funcționalității dentare a pacienților.

Leave a Reply