AfacereOnline.ro Afaceri Online din Romania

Cum facem diferenta intre durerile de spate si cele de rinichi

De cele mai multe ori, pacientii care se confrunta cu dureri in zona spatelui se sperie si le confunda cu durerile de rinichi. Acestea sunt asemanatoare, insa exista diferente care ii ajuta pe pacienti sa identifice cauza durerii.

Durerile lombare pot fi cauzate de contractii musculare sau de intinderi, dar si de afectiuni ale coloanei vertebrale. Durerile de rinichi sunt cauzate de infectii renale sau de pietre la rinichi. Statistic vorbind, sunt mai multe sanse ca pacientii sa se confrunte cu o durere lombara decat cu o durere de rinichi.

Cauzele si simptomele durerilor de spate vs. cele ale durerilor de rinichi

Durerea de spate este, in general, o durere surda si continua, care se modifica in intensitate in functie de activitatea sau de efortul fizic depus. Durerea de spate poate sa fie mai mare in timpul efortului si sa inceteze in anumite pozitii. Durerea lombara este localizata la nivelul coloanei sau deasupra feselor, radiind spre coapse, si va fi resimtita numai atunci cand pacientul ridica ceva foarte greu.

Cauzele durerilor de spate sunt multiple, de la scolioza, artrita, osteoporoza, hernie de disc, pana la suprasolicitarile muschilor sau ale ligamentelor. Durerile de rinichi, pe de alta parte, sunt resimtite in partea stanga sau dreapta a coloanei vertebrate, pe spate, sub ultima coasta de jos. Durerile de rinichi sunt puternice, vin in valuri si afecteaza adesea un singur rinichi.

Infectiile la rinichi sunt principala cauza a acestor dureri, dar ele pot fi produse si de pietrele la rinichi. Durerea de rinichi se poate lasa pe picior si nu se amelioreaza pana ce cauza acesteia nu dispare si nu este eliminata.

Indiferent de cauza care duce la aparitia durerilor de spate sau de rinichi, este important ca pacientul sa se prezinte la medic daca se agraveaza sau este atat de puternica incat afecteaza calitatea vietii, daca este insotita de frisoane, greata, varsaturi sau febra. Durerile de spate sau de rinichi sunt adesea diagnosticate la timp, ca urmare a manifestarilor puternice ale acestora.

Durerile lombare se pot trata cu antiinflamatoare, relaxante musculare, fizioterapie sau kinetoterapie, iar durerile de rinichi sunt tratate cu antibiotice sau, in cazuri mai grave, prin interventii chirurgicale.

Leave a Reply