Cum recunosti si cum tratezi neplacutele afte bucale?

Una din cele mai neplacute afectiuni care isi fac o aparitie “de zile mari” pe chipul pacientilor este stomatita aftoasa, reprezentata de afte bucale, acele mici ulceratii dureroase in interiorul buzei, pe obraji si pe limba, care nu lasa pacientii sa manance orice, care ii jeneaza si le provoaca o stare accentuata de disconfort. Aftele apar de obicei intre varsta de 10 si 40 de ani, au caracter recurent, la unii pacienti manifestandu-se chiar de cateva ori pe an.

Cauze, simptome si tratament pentru afte bucale

Neplacutele afte bucale sunt mai des intalnite in cazul femeilor, decat in cazul barbatilor, iar statisticile arata ca una din cinci persoane dezvolta aceste ulceratii intr-un anumit stadiu al vietii. Nu se cunosc cauzele exacte ale aftelor bucale, existand mai multi factori care pot favoriza aparitia acestei afectiuni.

Printre cauzele aftelor bucale se poate numara si un sistem imunitar deficitar, stress, alimentatia deloc echilibrata, fumatul, consumul de medicamente, unele bacterii, boli autoimune, iar lista poate continua. Simptomatologia aftelor bucale este simpla. Practic, aftele bucale sunt usor de recunoscut, incepand sub forma unor mici umflaturi rosiatice care dau o puternica senzatie de arsura timp de 24 de ore, dupa care sunt acoperite de o membrana alba sau galbena si sunt marginite de roseata.

Tratamentul aftelor bucale presupune ameliorarea simptomelor. Nu exista, asadar, terapii care previn aparitia aftelor bucale sau recurenta acestora. Tratamentul poate consta in clatiri cu solutii antiseptice, dar si in imbibarea unui tampon de vata cu solutie de acid tricloracetic, cu o solutie de nitrat de argint sau cu o solutie antibiotica.

Pentru a evita si a preveni aparitia aftelor bucale, specialistii recomanda evitarea alimentelor reci, fierbinti, acide sau picante, care pot irita mucoasa bucala, precum si tratarea sau refacerea unor lucrari dentare iritante, a unor obturatii nefinisate sau a unor muchii taioase la nivelul cavitatii bucale. Se va pune accent si pe o igiena orala adecvata si pe o alimentatie sanatoasa, pe evitarea fumatului, alcoolului si bauturilor acidulate.