AfacereOnline.ro Afaceri Online din Romania

Cum tratam o intepatura de albina sau viespe

O intepatura de albina sau de viespe ustura si este o experienta incomoda si dureroasa, mai frecventa in timpul lunilor calde, atunci cand aceste insecte sunt mai active si oamenii petrec mai mult timp in aer liber. Albinele si viespile folosesc acele ca pe un mijloc de auto-aparare. Acele contin venin toxic, care provoaca reactii in organism. Simptomele acestor intepaturi sunt diferite, variind de la durere si dinsconfort temporar la reactii alergice severe. Simptomele minore includ: durere instantanee, ascutita, senzatie de arsura, o vanataie rosie cu un mic spot alb la centru si inflamatia locului afectat. Simptomele usoare se vindeca in cateva zile. Simptomele moderate pot persista 5 pana la 10 zile. Insa, veninul de albine poate declansa o reactie mai grava a sistemului imunitar la persoanele care sunt alergice la acesta. In aceste cazuri, solicitati imediat ajutor medical. Pentru reactii usoare si moderate, tratamentul la domiciliu poate ajuta la ameliorarea durerii, umflaturii, mancarimii si rosetii.

Primul pas este de a elimina imediat acul intrat in piele. Este nevoie de doar cateva secunde pentru ca veninul sa patrunda in organism. Razuiti locul intepaturii cu unghia sau  folositi o penseta pentru a elimina acul. Se spala zona cu sapun antiseptic si apa. Uscati bine zona si aplicati unguent antiseptic. Puteti aplica, de asemenea, lotiune calmanta pentru a usura mancarimea si umflatura.

Urmatorul pas este de a aplica o compresa cu gheata pe zona afectata pentru a obtine un rezultat imediat. Temperatura rece incetineste raspandirea substantelor inflamatorii la locul intepaturii. Aceasta ajuta, de asemenea, la amortirea locului afectat si reduce umflatura. Puneti niste cuburi de gheata intr-un prosop subtire si aplicati-l pe zona intepaturii. Mentineti acest pachet pe zona afectata timp de 10 pana la 15 minute. La fiecare cateva ore, aplicati din nou pana cand durerea si umflatura au disparut.

Leave a Reply