AfacereOnline.ro Afaceri Online din Romania

Efectele asupra copiilor in urma divortului

Divortul creste in mod semnificativ riscul ca, copiii sa aiba provocari majore de viata. Desi se recunosc riscurile, este important de precizat faptul ca divortul poate fi cel mai bun raspuns pentru copii in cazuri de violenta domestica, de abuz sau al altor modele de comportament daunatoare din partea unuia sau chiar ambilor parinti. Acestia trebuie sa munceasca din greu, indiferent daca sunt casatoriti sau nu, pentru a fi o influenta pozitiva in viata copiilor.

Efecte fizice ale despartirii

Copiii ai caror parinti au divortat au mai multe sanse de a suferi vatamari, astm, dureri de cap si impedimente de vorbire decat copiii ale caror parinti au ramas casatoriti. In urma divortului, copiii au o probabilitate de cincizeci la suta mai mare de a dezvolta probleme de sanatate decat copiii care raman in familii in care parintii inca sunt impreuna. Studiile releva faptul ca, copiii care traiesc cu ambii parinti biologici sunt cu 20-35% mai sanatosi fizic decat copiii din centre de plasament sau fara ambii parinti biologici prezenti.

Efectele emotionale
Studiile de la inceputul anilor 1980 au demonstrat ca copiii din situatiile in care parintii lor au fost implicati in mai multe divorturi castiga note mai mici la scoala decat colegii lor, iar acestia i-au evaluat ca fiind persoane pe care le evita, cu o companie putin placuta. Adolescentii din familiile monoparentale si familiile mixte au 300% mai multe sanse de a avea nevoie de psihologi sau ajutor in fiecare an, in comparatie cu adolescentii din familiile intacte, nucleare.
Astfel, persoanele care vin din familii dezbinate au aproape de doua ori mai multe sanse sa isi doreasca sa se sinucida decat cei care au trait intr-un mediu prielnic. In privinta altor aspecte importante ale vietii, acesti copii care devin adulti la un moment dat, tind sa aiba: locuri de munca la care nu se adapteaza usor, mai putine studii decat parintii lor, relatii instabile de tipul parinte-copil, istoric de vulnerabilitate la droguri si alcool in perioada adolescentei, temerile legate de angajare si de divort etc.

Efectele educationale
Copiii parintilor divortati au de doua ori mai multe sanse sa renunte la liceu decat colegii lor care traiesc inca cu parintii care nu au divortat.

Leave a Reply