AfacereOnline.ro Afaceri Online din Romania

Fierul: rolul in organism, deficit si surse

Fierul este un mineral vital pentru functia corecta a hemoglobinei, o proteina necesara transportului oxigenului in sange. De asemenea, el are un rol intr-o varietate de alte procese importante din organism. Lipsa de fier in sange poate duce la o serie de probleme grave de sanatate, inclusiv anemia cu deficit de fier.

Suplimentele pot fi de ajutor atunci cand oamenilor le este greu sa ia suficient fier doar prin masuri alimentare, cum ar fi intr-o dieta bazata pe plante. Insa, este mai bine sa incerce sa consume suficient doar in dieta eliminand sau reducand factori care pot impiedica absorbtia fierului si consumul de alimente bogate in fier.

Acest lucru se datoreaza faptului ca multe alimente bogate in fier contin si o serie de alti nutrienti benefici care lucreaza impreuna pentru a sprijini sanatatea generala.

  • Beneficii

Fierul ajuta la pastrarea multor functii vitale in organism, inclusiv energia generala si concentrarea, procesele gastro-intestinale, sistemul imunitar si reglarea temperaturii corpului.

Anemia cu deficit de fier poate provoca oboseala, palpitatii cardiace, piele palida etc.

  • Energie

Fierul insuficient in dieta poate afecta eficienta cu care organismul consuma energie. Fierul transporta oxigen la muschi si creier si este crucial atat pentru performantele mentale, cat si pentru cele fizice. Nivelurile scazute pot duce la o lipsa de concentrare, o iritabilitate crescuta si o rezistenta redusa.

  • Performanta atletica mai buna

Deficitul de fier este mai frecvent in randul sportivilor, in special sportivilor tineri, decat la persoanele care nu duc un stil de viata activ.

Deficitul de fier la sportivi scade performanta atletica si slabeste activitatea sistemului imunitar. Valoarea mica a hemoglobinei poate reduce foarte mult performanta in timpul efortului fizic, deoarece scade capacitatea organismului de a transporta oxigenul la muschi.

Unele dintre cele mai bune surse de fier includ:

– scoici din conserve;

– ovaz fortificat, simplu, cu cereale uscate

– ciocolata neagra;

– stridii;

– spanac;

– ficat de vita;

– linte fiarta si scursa;

– tofu;

– naut fiert si scurs:

– rosii;

– nuci.

Leave a Reply