AfacereOnline.ro Afaceri Online din Romania

Fructele si legumele portocalii. Care sunt beneficiile?

Fructele si legumele portocalii sunt pline de vitamine si minerale care au multe beneficii pentru sanatate. Nutritia sanatoasa imbunatateste foarte mult starea de spirit si, de asemenea, le creste oamenilor sansa de trai. O dieta buna poate imbunatati toate aspectele vietii, de la functia creierului pana la performanta fizica.

Beneficiile intalnite in fructele si legumele portocalii

Carotenoizii, un set de substante nutritive antioxidante al caror efect protector impotriva radicalilor liberi este important, sunt responsabili pentru pigmentul galben-portocaliu din anumite fructe si legume. Dintre cele 700 de soiuri de carotenoizi care au fost identificate de cercetatorii stiintifici, beta-carotenul este unul dintre cei mai frecventi compusi din dieta cu cele mai notabile beneficii pentru sanatate.

Beta-carotenul este cunoscut in special pentru a ajuta la lupta impotriva daunelor cauzate de razele ultraviolete de la soare. Puterea sa antioxidanta ar limita impactul radicalilor liberi asupra pielii si ar favoriza regenerarea acestuia.

Licopenul, care face parte, de asemenea, din familia carotenoidelor se gaseste, printre altele, in grapefruit. Se crede ca are efecte preventive asupra eritemului, o reactie la soare care determina aparitia petelor rosii pe piele.

Printre efectele benefice ale beta-carotenului, un nutrient din grupul carotenoizilor se cunoaste cel legat de sanatatea ochilor. Beta-carotenul are proprietatea de a fi convertibil in vitamina A de catre organism. Acesta este si motivul pentru care se mai numeste provitamina A. Deoarece se gaseste in majoritatea fructelor si legumelor galben-portocalii este usor de consumat zilnic.

Fructele si legumele portocalii contin si flavonoide. Pe langa faptul ca acestea contribuie la pigmentarea alimentelor, acesti compusi antioxidanti ajuta la incetinirea progresului mai multor tipuri de celule canceroase. Un aport zilnic de flavonoizi ar avea un efect preventiv asupra bolilor cardiovasculare si ar ajuta la dilatarea vaselor de sange.

Datorita multiplelor vitamine pe care le contin, fructele si legumele portocalii au capacitatea de a consolida apararea imuna, in special vitamina A. Sintetizata din beta-caroten, aceasta vitamina ajuta la lupta impotriva radicalilor liberi, care afecteaza sistemul imunitar. Vitaminele B6 si C, care se gasesc si in aceasta categorie de alimente contribuie de asemenea, la mentinerea unui sistem imunitar bun. In plus, vitamina C ajuta la producerea de colagen, care permite regenerarea tesutului conjunctiv, a ligamentelor si a oaselor.

Leave a Reply