AfacereOnline.ro Afaceri Online din Romania

Genuri si specii literare

Pare ca exista o cantitate infinita de genuri literare, dar, in realitate, exista de fapt multe sub-genuri. Acestea provin din cele trei forme primare ale literaturii: liric, epic si dramatic. Oamenii intalnesc de obicei aceste forme de literatura pentru majoritatea cartilor citite, deci este important de stiut cum pot fi recunoscute caracteristicile cheie ale fiecarui gen literar.

Operele care apartin genului liric sunt cele mai intense forme de scriere. Scriitorii sa isi exprima emotiile si gandurile profunde intr-un mod foarte personal, se bazeaza foarte mult pe limbajul figurativ, ritm si imagini pentru a transmite un mesaj de impact cititorului. Acestui gen ii apartin mai multe sub-genuri sau specii, cum ar fi: imnul, oda, pastelul, elegia, satira, meditatia, sonetul, rondelul, gazelul, doina, cantecul, bocetul. De cele mai multe ori, sentimentele autorului rezoneaz cu cele ale cititorului, moment in care creatia devine cu atat mai personala, ceea ce ii da valoare si viata lunga.

In operele genului epic, ideile si sentimentele autorului nu sunt transmise direct, ci prin intermediul unei actiuni ample si a personajelor. Naratiunea este modul de expunere care corespunde genului epic, iar elementele de baza intr-o opera epica sunt: actiunea, personajele si autorul. Speciile genului epic sunt: schita, nuvela, romanul, fabula, balada, poemul eroic, epopeea, basmul, legenda si snoava.

Genul dramatic este reprezentat de acele opere in care ideile sunt evidentiate prin jocul unor actori ce devin personaje. In cazul acestui gen literar, principalul mod de expunere este dialogul si monolog, iar operele nu sunt scrise pentru a fi citite, ci pentru a fi jucate pe scena. Ca si in cazul celorlalte genuri, si cel dramatic are cateva specii: comedia, drama si tragedia.

Anticariate care cumpara carti | cumparcarti.ro

Cu siguranta aveti in biblioteca opere care apartin cel putin primelor doua genuri literare descrise. Daca nu va mai folosesc sau daca doriti sa investiti in carti mai actuale, solutia este sa le vindeti. Cumpar carti vechi, insa nu inutilizabile. Acestea urmeaza sa fie revandute in anticariat, deci ar trebui sa aiba o stare buna. Daca sunteti in cautare de anticariate care cumpara carti, ar trebui sa accesati cumparcarti.ro pentru a-l gasi pe cel potrivit!

Leave a Reply