Importanta povestii de dinainte de culcare
Din ce in ce mai multi parinti sunt prea obositi pentru ca, in ritualul de seara, pentru adormirea celui mic, sa includa si citirea unei povesti. Oricat de scurta ar fi aceasta sau oricat de lunga ar dori-o cel mic, numai gestul de a deschide o carte, de a tine copilul in brate, de a comunica cu el, de a-i explica unele lucruri este extraordinar. Cititul inainte de culcare are numeroase beneficii asupra starii de spirit a copilului, intelectului, dar are si un rol important in relatia parinte-copil.
De ce sa citesti copilului inainte de culcare cateva pagini dintr-o carte
Studiile efectuate de cercetatorii britanici au demonstrat ca cititul inainte de culcare stimuleaza profund dragostea pentru lectura. Acest obicei va deveni unul placut de copiii care, crescand vor dori sa citeasca singuri cateva pagini dintr-o carte. In plus, povestile audio de pe internet sau puse pe telefon la Youtube nu vor suplini caldura parinteasca. Invazia televizorului si internetului ii face pe copii sa se simta mai singuri, in timp ce parintii lor muncesc foarte mult sau se relaxeaza pe telefon dupa o zi incarcata la locul de munca.
Povestile pot fi citite de ambii parinti, atat de mama cat si de tata. Tata, atunci cand citeste povestea ii poate da o interpretare mai masculina si orice personaj va deveni rupt parca din realitate. Lectura de seara cititia de mama il face pe cel mic sa inteleaga mai bine lumea basmelor, sa paseasca pe un taram fantastic unde povestitorul este nimeni altul decat vocea calda a mamei.
Lectura de seara reprezinta un timp special petrecut de copii impreuna cu parintii, bucuria redescoperirii fiecarei povesti in parte, chiar daca aceasta se repeta mai multe seri la rand la cerinta speciala a auditoriului. Cititul seara ii ajuta pe copii sa se concentreze mai bine, sa aiba o atentie distributiva si sa inteleaga anumite cuvinte care pana sa fie explicate de catre parinti, le erau straine sau al caror inteles le era ambiguu.