AfacereOnline.ro Afaceri Online din Romania

In ce consta o dieta sanatoasa

O dieta sanatoasa ajuta la protejarea impotriva malnutritiei – sub toate formele sale, precum si a bolilor, inclusiv diabet, boli de inima, accident vascular cerebral si cancer.

  • Dieta nesanatoasa si lipsa activitatii fizice conduc la riscuri majore pentru sanatate.

Practicile alimentare sanatoase incep de la inceputul vietii – alaptarea favorizeaza o crestere sanatoasa si imbunatateste dezvoltarea cognitiva si poate avea beneficii pentru sanatate pe termen mai lung, cum ar fi: reducerea riscului de a deveni supraponderal sau obez si a dezvolta afectiuni mai tarziu in viata.

Aportul de energie (calorii) ar trebui sa fie in echilibru cu consumul de calorii. Pentru a evita cresterea in greutate nesanatoasa, grasimea totala nu trebuie sa depaseasca 30% din consumul total de calorii. Aportul de grasimi saturate ar trebui sa fie mai mic de 10% din consumul total de calorii, iar aportul de grasimi trans mai putin de 1% din consumul total al acestora.

Limitarea aportului de zaharuri libere la mai putin de 10% din consumul total de calorii – face parte dintr-o dieta sanatoasa. Se recomanda o reducere suplimentara la mai putin de 5% din consumul total de calorii pentru beneficii suplimentare pentru sanatate.

  • Sfaturi practice privind mentinerea unei diete sanatoase

Fructe si legume

Mancarea a cel putin 400 g, sau cinci portii, de fructe si legume pe zi – reduce riscul de aparitie a bolilor si ajuta la asigurarea unui aport zilnic adecvat de fibre alimentare.

Grasimi

Reducerea cantitatii de aport total de grasimi la mai putin de 30% din aportul total de calorii ajuta la prevenirea cresterii in greutate nesanatoase a populatiei adulte. De asemenea, riscul de a dezvolta unele afectiuni este scazut de:

  • reducerea grasimilor saturate la mai putin de 10% din consumul total de energie;
  • reducerea grasimilor trans la mai putin de 1% din consumul total de energie; si
  • inlocuirea grasimilor saturate si grasimilor trans, cu grasimi nesaturate – in special cu grasimi polinesaturate.
  • consumul de alimente lactate cu grasimi reduse si de carne slaba – sau taierea grasimilor vizibile din carne;
  • limitarea consumului de snacks – uri coapte, alimente prajite, pre-ambalate si alimente precum: gogosi, prajituri, placinte, biscuiti si napolitane), care contin grasimi trans.

Leave a Reply