AfacereOnline.ro Afaceri Online din Romania

Informații elementare pentru cumpărarea unui laptop second-hand

A cumpăra un laptop second-hand presupune o decizie deja luată anterior, motivată, evident, pe de o parte de existența unui buget limitat, pe de altă parte, de existența unei necesități. Dacă dezavantajele sunt ușor intuibile (poate ascunde probleme pe care să nu le observi în momentul cumpărării și nu vine însoțit de garanție), există, totuși, și unele avantaje: poți achiziționa un calculator relativ nou la un preț mult mai accesibil decât al celor nou-nouțe, ceea ce optimizează, implicit, și raportul performanță-calitate-preț.

În cele ce urmează, iată câteva criterii generale de care trebuie să ții cont atunci când cauți un laptop second-hand și nu poți aduce cu tine un prieten specialist care să te ajute.

  1. În primul rând trebuie să știi de la început pentru ce îl vei folosi cel mai des (redactare texte, jocuri, filme etc.), pentru a ști ce cauți;
  2. Din considerente practice, orientează-te spre un laptop de dimensiuni medii spre mici, ușor de transportat, cu ecranul stabil (să nu aibă balamalele slăbite).
  3. Prospectează întreaga piață de laptopuri, cu toate ofertele existente (noi, resigilate, refurbished, second), pentru a nu rata eventuale promoții și pentru a lua cea mai bună decizie;
  4. Odată ce te-ai hotărât pentru un laptop second, adaugă la prețul final și costurile necesare pentru up-gradare și posibile reparații.
  5. Înarmează-te cu răbdare și timp, pentru că vei petrece cel puțin 40 de minute cu testarea lui. Verifică esențialul! Verifică bateria – pe un laptop second, ar trebui să țină cel puțin 30 de minute -, precum și alimentarea la priză. Verifică, de asemenea, sunetul și placa video, prin rularea unui CD sau DVD de probă, precum și porturile USB, cu un stick USB funcțional. Nu uita de tastatură! Toate tastele trebuie să funcționeze perfect, așadar deschide un fișier de tip text și verifică-le. Placa video este vitală! Pentru a verifica funcționalitatea ei, trebuie să te asiguri că toate driverele sunt instalate. Verificarea conexiunii wireless este, de asemenea, importantă.
  6. Dacă, la finalul testării observi că laptopul se încinge la bază, este semn că trebuie curățat sistemul de răcire, unde s-au acumulat reziduuri (curățarea la orice service te va costa 50-100 de lei). Ventilatorul nu ar trebui să scoată sunete ciudate.

Pe site-ul www.it-sh.ro poți găsi și compara numeroase oferte de calculatoare sh și de laptopuri second hand, din care poți alege laptopul care ți se potrivește.

Leave a Reply