In fiecare zi, se constata ca exista o multime de soferi care circula pe strazile Romaniei fara sa aiba ITP-ul valabil. In plus, sunt foarte multe masini abandonate care nu au mai trecut printr-o verificare temeinica de ani de zile. Din pacate, astfel de autovechicule reprezinta un real pericol si pot duce chiar la imbolnavirea locuitorilor datorita noxelor pe care le elimina.
La ce intervale trebuie realizat ITP-ul in functie de scopul in care este folosit autovehiculul?
Legislatia in vigoare ii obliga pe soferi sa realizeze inspectia tehnica periodica la un anumit interval de timp astfel incat autovehiculele sa poata participa in conditii de siguranta la trafic. Conform informatiilor de pe site-ul BetaITP.ro, valabilitatea ITP-ului difera in functie de utilizarea masinii:
-
1-2 ani pentru autoturisme de uz personal sau comercial (in functie de vechime);
-
6 luni daca autoturismul este folosit pentru taximetrie sau scoala de soferi;
-
3 ani pentru autoturismele noi.
Cat costa un ITP si caror categorii de autoturisme se adreseaza?
In cazul serviciilor asigurate de o statie ITP Soseaua Alexandriei, preturile variaza in functie de tipul autovehiculului. De exemplu, la Beta ITP, o unitate autorizata RAR din Bucuresti, preturile pornesc de la 100 lei, in cazul motocicletelor si ajung la pana la 200 lei in cazul tractoarelor rutiere sau a autobuzelor.
Aceasta statie ITP se adreseaza aproape tuturor categoriilor de autovehicule ce sunt inmatriculate pe teritoriul Romaniei; de la autoturisme, GPL/GNC, SUV 4×4, autoutilitare mai mari, mai mici de 3,5 tone si pana la motociclete, de aceea sunt incluse in oferta si serviciile ITP Autobuze sector 5.
Statie ITP Soseaua Alexandriei | ITP Autobuze sector 5 | BetaITP.ro
Cum se pot programa soferii pentru ITP si ce acte sunt necesare?
Soferii se pot prezenta chiar si fara programare, timpul de asteptare fiind relativ scazut. Este important de retinut faptul ca, vechiculele trebuie sa fie curate pentru a putea fi verificate temeinic, iar soferii trebuie sa aiba la ei urmatoarele documente:
-
Certificat de inmatriculare,
-
Asigurare RCA valabila,
-
Carte de identitate a autovehiculului,
-
Carte de identitate a persoanei care prezinta autovehiculul la inspectie. In situatia in care masina este luata in leasing sau este inregistrata pe o societate comerciala, se poate aduce o copie a cartii de identitate a autovehiculului cu stampila in original. De asemenea, nu este necesara prezenta proprietarului masinii pentru realizarea ITP-ului, insa soferul care se prezinta in orice unitate RAR trebuie sa aiba asupra lui toate actele mentionate mai sus.