AfacereOnline.ro Afaceri Online din Romania

Ingrijirea copilului prematur

Bebelusul nascut inainte de cea de-a 37-a saptamana de sarcina este considerat prematur. Mamele ai caror copii se nasc prematuri sunt adesea speriate si suparate. Nou-nascutii prematuri au un risc crescut de complicatii. Riscurile cresc cu cat copilul se naste mai devreme. Orice complicatie a unui nou-nascut prematur va fi abordata in unitatea de terapie intensiva neonatala (TINN).

De ce au nevoie nou-nascutii prematuri de ingrijire speciala?

Bebelusii prematuri nu sunt complet dezvoltati, pentru a face fata vietii. Corpurile lor mici inca mai au parti subdezvoltate care includ plamanii, sistemul digestiv, sistemul imunitar si pielea. Din fericire, tehnologia medicala a facut posibila supravietuirea acestora in primele zile, saptamani sau luni de viata, pana cand acestia au fost suficient de puternici, pentru a o face singuri.

Unitatea de Terapie Intensiva Neonatala (TINN) este mediul de protectie si ,,acasa”pentru nou-nascutul prematur. TINN este echipat cu personal de ingrijire, sisteme de monitorizare, alarmare, echipamente respiratorii si de reanimare, acces la medici, serviciu de laborator, 24 din 24 de ore.

Cantitatea de echipamente sofisticate din TINN poate fi coplesitoare si uneori infricosatoare. Intelegerea modului in care functioneaza diferitele masini si echipamente ii poate ajuta pe parinti sa fie mai relaxati – stiind ca puiul lor este in siguranta.

Cand se poate alapta bebelusul prematur?

Cu totii am auzit cum alaptarea intareste imunitatea unui bebelus si creste conexiunile emotionale intre o mama si copilul ei. Cu toate acestea, in cazurile in care un copil este nascut prematur, s-ar putea ca unei mame sa nu i se permita alaptarea copilului.

Majoritatea nou-nascutilor prematuri, cu varsta gestationala intre 25-29 saptamani, sunt alimentati intravenos sau printr-un tub.

Asadar, daca mama intentioneaza sa alapteze, trebuie sa informeze medicul si asistentele imediat dupa nastere. Poate incepe prin pastrarea laptelelui, pentru perioada in care copilul va fi pregatit pentru el. Sistemul digestiv al bebelusului si controlul electrolitilor vor determina cand acesta va putea ingera laptele matern printr-un tub.

Insa, odata ce s-a stabilizat sistemul respirator al bebelusului, se poate incepe alaptarea. Majoritatea bebelusilor nascuti la 35-37 de saptamani pot fi alaptati de catre mamici.

Leave a Reply