AfacereOnline.ro Afaceri Online din Romania

Lipsa de concentrare a copilului: cum pot gestiona parintii aceasta situatie?

Fie ca este vorba despre o activitate plictisitoare, o perioada intensa de invatare, stresul familial sau scolar, lipsa de concentrare a copilului are adesea o origine specifica, iar parintii trebuie sa fie atenti la semnele din jur pentru a gestiona cat mai bine aceasta problema.

Cum pot combate parintii lipsa de concentrare a copilului?

Lipsa de concentrare a copilului continua sa ii ingrijoreze pe parintii care se tem de esecul scolar. Copiii insa nu sunt diferiti de aduti, acestia se chinuie sa-si fixeze atentia asupra activitatilor mai putin placute. Ei experimenteaza prea multe materii/activitati, in timpul zilei, cand capacitatile lor cognitive sunt mai putin eficiente.

Principalele semne la care parintii trebuie sa fie atenti sunt

  • Copilul are probleme – sa stea asezat mult timp, el trebuie sa se miste constant;
  • Ii este greu sa termine ceea ce a inceput;
  • Ii este greu sa asculte instructiunile pana la sfarsit;
  • Cel mai mic zgomot il distrage de la ceea ce face;
  • El pierde mult timp in ceea ce face.

Varsta este un parametru esential, de care parintii trebuie sa tina cont

  • Inainte de 3 ani, este inutil sa se incerce captarea atentiei unui copil mai mult de zece minute, este necesar sa se schimbe activitatea frecvent, cu faze de repaus;
  • De la 3 la 6 ani, la gradinita, capacitatea de concentrare creste, dar variaza in functie de activitate. Deci, copilul poate ramane concentrat timp de 10 minute (pentru a asculta o lectie de exemplu) si pentru altii, 20 de minute;
  • De la 6 la 10 ani, in scoala primara, maturitatea cerebrala permite scolarului sa-si mentina atentia pe parcursul a aproximativ 30 de minute, sa ramana asezat fara sa fie nevoie sa se miste.

In primul rand, parintii ar trebui sa incerce sa fixeze atentia copiilor in alta parte. Dezvoltarea unui copil este punctata si de invatarea complexa care necesita mobilizarea intregii sale energii psihice si împiedicarea acestuia – temporar – sa se concentreze asupra altor sarcini.

Adultii trebuie sa inteleaga faptul ca anxietatea este incompatibila cu concentrarea. In loc sa se supere, parintii trebuie sa ii incurajeze pe copii sa-si exprime suferinta, pastrandu-si seninatatea. Calmul este la fel de contagios ca si stresul, insa favorizeaza concentrarea. Dar daca un copil este permanent agitat, are probleme de concentrare, iar acest comportament continua, este mai bine sa se consultate un medic pediatru, care va detecta sau nu o posibila tulburare de hiperactivitate.

Leave a Reply