AfacereOnline.ro Afaceri Online din Romania

Lupta pentru infrangerea statului islamic are loc in Baghouz

Coalitia condusa de SUA a declansat atacuri in aer, in timp ce gruparea condusa de kurzi s-a angajat intr-o lupta stransa impotriva militantilor ISIL (Statul Islamic al Irakului si Levantului). Se dau lupte intense intre fortele sustinute de SUA si militantii islamici, pentru a captura si ultima bucata de teren detinuta de grupul militant.

Au fost auzite explozii uriase, in timp ce zborurile de coalitie conduse de SUA au lovit terenul, iar fumul a putut fi vazut ridicandu-se pe cer in ziua de duminica, 3 martie 2019, dintr-un depozit de arme.

Un purtator de cuvant al SDF (Fortele Democrate Siriene) a declarat ca luptatorii lor au fost implicati intr-o „lupta decisiva” dusa impotriva ISIL, cu avansari lente, care au loc minut de minut. „Fortele noastre avanseaza intr-un ritm lent, pentru a evita orice problema. Ne asteptam la o lupta decisiva in dimineata zilei de luni”, a declarat Margot Qamishlo, un oficial al mass-media militare SDF pentru Reuters.

Un comandant al SDF a declarat pentru Reuters ca a trimis vehicule cu incarcatura exploziva in directia avansarii luptatorilor noaptea trecuta. Doua au fost distruse de avioane, in timp ce al treilea a fost aruncat in aer de focul SDF.

Luptele se concentreaza in zona Baghouz, unde au fost rapite cateva sute de luptatori, dupa ce acestia au refuzat sa se predea. Luptatorii kurzi, cunoscuti sub numele de Fortele Democrate Siriene (SDF), si-au reluat ofensiva impotriva ISIL in noaptea de vineri, dupa o pauza de doua saptamani, pentru a permite evacuarea civililor. Printre cei care iau parte la lupta sunt si luptatoarele din Unitatile de Aparare a Femeilor din cadrul YPG (Unitati de Aparare a Poporului).

Inregistrarile video lansate pe Twitter de catre grupurile pro-kurde, care declara ca sunt implicate in lupta, arata cel putin cum un atac cu bomba intr-o masina a reusit sa fie respins. O alta inregistrare surprinde o explozie uriasa pe masura ce depozitul de arme este lovit. Potrivit agentiei kurde de stiri ANHA, depozitul a apartinut membrilor gruparii ISIL.

Aproximativ 40.000 de persoane au parasit zona detinuta de militanti in ultimele trei luni, din cauza actiunilor intreprinse de ISIL. Numarul de persoane care se refugiaza din Baghouz a depasit estimarile initiale ale numarului de persoane care s-ar afla in zona.

Leave a Reply