Nevralgia dentara este iritarea unui nerv profund al dintelui. Acest termen este in general folosit pentru durerile resimtite la nivelul danturii. Se manifesta prin dureri severe. De regula, aceasta afectiune apare ca urmare a afectarii nervilor faciali. Pe langa suferintele cauzate de deteriorarea danturii, este posibil sa existe dureri si de origine non dentara.
- Cauze
Cariile dentare sunt principala cauza a nevralgiei dentare. Cand sunt avansate, acestea pot provoca pulpita si pot ajunge la nervul dentar. Alte cauze ale nevralgiei dentare sunt abcesele, sau parodontita, cauzata de o infectie bacteriana a unui dinte sau a gingiei. Artrita dentara sau parodontita pot, de asemenea, provoca iritatii ale nervului dentar. In cele din urma, extractia unui dinte poate fi la originea unui atac nevralgic, timp de cateva zile.
- Simptome
Nevralgia dentara este o durere de intensitate ridicata, similara cu un soc electric. In functie de caz, aceasta poate fi cauzata de frig, caldura, periaj sau mestecat.
Culcatul pe perna poate de asemenea, agrava durerea. Aceasta poate fi pulsanta si, daca este lasat netratata, poate fi asociata cu umflarea zonei.
- Cand trebuie consultat medicul?
Durerea poate fi ameliorata cu analgezice, dar este necesara o vizita rapida la medicul stomatolog pentru a gasi si trata cauza nevralgiei dentare.
- Ce trebuie facut pentru a ameliora durerea?
Nevralgia dentara poate fi ameliorata cu analgezice simple, care, datorita actiunii lor antiinflamatoare, vor calma rapid durerea. Tratamentul cuprinde apoi preluarea cauzei de catre medicul stomatolog: tratamentul cariilor, devitalizarea in caz de pulpita, drenarea si antibioterapia in caz de abces.
- Evolutie
In prezenta unui tratament adecvat, nevralgia dentara dispare in cateva zile. In absenta tratamentului si in special in caz de abces, rezultatul poate fi defavorabil cu diseminarea infectiei dentare, care poate duce chiar la endocardita (infectia endocardului, membrana care acopera inima ).
Ingrijirea stomatologica nu trebuie niciodata trecuta cu vederea, deoarece complicatiile dentare tratate in mod necorespunzator pot fi grave si foarte dureroase. Asadar, controlul anual la medicul stomatolog este recomandat tuturor.