Panetone cu crema de ciocolata
Ingrediente necesare:
- 1 cub drojdie proaspata de bere;
- 1 pachet zahar vanilat;
- 100 grame de stafide;
- 150 grame de unt;
- 150 grame de zahar;
- 200 ml lapte;
- 3 linguri rom;
- 5 galbenusuri;
- 500 g faina.
Ingrediente pentru crema si ornat:
- 100 grame de unt;
- 300 grame de ciocolata alba;
- 50 grame de fistic;
- 50 grame de miez de nuca;
- 100 ml smantana pentru frisca;
- 2 linguri cacao;
- 2 linguri zahar;
- 1 lingura zeama de lamaie;
Mod de preparare:
Dizolvati un cub de drojdie proaspata de bere si o lingurita de zahar se dizolva in 200 ml lapte caldut. Acoperiti si lasati intr-un loc cald, 10 minute. 5 galbenusuri se freaca cu un praf de sare, restul de zahar si un pachet de zahar vanilat, iar 100 grame de stafide se curata, se spala si se stropesc cu rom.
Framantati energic un aluat din 500 grame de faina, laptele cu drojdia de bere, untul frecat spuma si galbenusurile batute, acest aluat lasandu-se la dospit intr-un loc cald, pana cand isi dubleaza volumul.
Tapetati tava de copt cu hartie si asezati aluatul crescut pe care anterior l-ati presarat cu stafidele imbibate in rom si l-ati framantat din nou. Lasati alutatul la crescut in tava 10 minute. Coaceti in cuptorul incins, la foc mic, aproximativ o ora si jumatate.
Crema se prepara prin topirea la cald a ciocolatei rasa cu untul, si amestecarea cu frisca batuta. Se imparte in patru parti si se amesteca separat cu nuca tocata marunt, fistic pisat, zeama de lamaie si cacao. Taiati cozonacul in 5 felii, asezati-le pe un platou si ungeti pe rand cu cremele rezultate anterior. Acoperiti cu ultima felie de cozonac si se ornati cu zahar ars.
Preparatul este delicios si poate fi savurat cu placere de toata familia.
Pofta buna!