Perioada Sarbatorilor de Iarna este una plina de surprize si de fericire pentru toata lumea. Deopotriva cei mici si cei mari se strang in jurul bradului, canta colinde, asculta povesti, doresc sa isi impartaseasca emotii, sentimente, bucuria revederii. Una din cele mai apreciate carti de Craciun ale tuturor timpurilor dupa care s-au facut numeroase ecranizari este Poveste de Craciun scrisa de Charles Dickens.
De fapt, nu este o poveste de Craciun obisnuita in care toata familia se aduna la gura sobei ci este o poveste despre un batran avar, care nu cunoaste spiritul sarbatorilor, care nu isi doreste sa ii ajute sau macar sa ii inteleaga pe cei din jur, care traieste in saracie dramuindu-si fiecare banut castigat, desi are o avere considerabila.
Poveste de Craciun il aduce in prim-plan pe Scrooge, care dintr-un batran morocanos si zgarcit, barfit de toti, devine un batran apreciat, care isi ajuta apropiatii. Totul se intampla peste noapte, toata schimbarea are loc in urma unui vis de Craciun pe care il are si care pare atat de real. Visul sau de Craciun implica prezenta a trei fantome, fantoma trecutului, cea a prezentului si cea a viitorului care se arata dupa miezul noptii.
Scrooge, reticent la inceput, incepe sa creada din ce in ce mai mult intamplarilor prin care trece dupa ce toata copilaria traita in internat si tineretea plina de regrete si amaraciuni dintre care cea mai crunta experienta a fost pierderea iubitei, ii trec prin fata ochilor. Apoi isi vede prezentul din prisma persoanelor din jurul sau, vede dramele prin care trece angajatul sau credincios dar si parerea nepotului sau despre el. In ultimul timp isi vede viitorul, un viitor intunecat in care moare si in urma lui nu raman regrete ci doar amintiri neplacute si o avere de impartit.
Poveste de Craciun este un roman care poate schimba vieti, perceptii, dorinte, aspiratii, idealuri, care poate inveseli atmosfera sarbatorilor. Ecranizarile facute dupa acest roman sunt filmele ideale de privit impreuna cu familia la gura sobei.