Prezentare generala a artritei si a bolilor reumatice
Termenul de artrita este adesea folosit pentru orice tulburare care afecteaza articulatiile. Aceste tulburari se incadreaza in categoria mai larga a bolilor reumatice. Exista mai mult de 100 de boli reumatice care afecteaza impreuna milioane de oameni.
Simptomele bolilor reumatice includ inflamatia (roseata sau caldura, umflaturi, durere) si pierderea functiei uneia sau mai multora dintre structurile de sprijin ale corpului. Acestea afecteaza in special articulatiile, tendoanele, ligamentele, oasele si muschii. Unele boli reumatice pot implica si organe interne.
Bolile reumatice afecteaza milioane de oameni de toate rasele si varstele. Unele boli reumatice sunt mai frecvente in randul anumitor populatii. De exemplu:
- Artrita reumatoida, sclerodermia, fibromialgia si lupusul afecteaza in principal femeile.
- Spondilartropatiile si guta sunt mai frecvente la barbati. Cu toate acestea, dupa menopauza, incidenta gutei la femei incepe sa creasca.
- Lupusul este mai frecvent si mai sever la afro-americani si hispanici decat la albi.
Cauzele artritei si bolilor reumatice
Probabil ca exista multe gene care fac ca oamenii sa fie mai predispusi sa aiba boli reumatice. Unele gene au fost identificate in anumite boli, cum ar fi artrita reumatoida, artrita juvenila si lupusul. Este posibil ca persoanele cu osteoartrita sa fi mostenit slabiciunea cartilajului.
Daca exista gena bolii, ceva din mediu poate declansa boala. De exemplu, oamenii de stiinta au gasit o legatura intre virusul Epstein-Barr si lupus. In plus, leziunile articulare repetate pot duce la osteoartrita.
Tratamentul artritei si bolilor reumatice
Desi nu exista nici un remediu pentru artrita si boli reumatice, medicamentele pot incetini evolutia bolii si pot preveni deteriorarea ulterioara a articulatiilor sau a altor parti ale corpului.
Exercitiile fizice si modificarile dietei pot ajuta, de asemenea. Chirurgia poate fi recomandata in unele cazuri. Medicamentele obisnuite includ:
- Analgezice care sunt luate pe cale orala. Acestea includ medicamente eliberate fara prescriptie medicala sau cu prescriptie medicala, in functie de gravitatea durerii.
- Creme sau unguente care sunt aplicate pentru ameliorarea durerii.
- Medicamentele antiinflamatoare incetinesc sau opresc sistemul imunitar de a ataca articulatiile si de a provoca leziuni.
- Inhibitorii JAK sunt o noua clasa de medicamente care blocheaza caile specifice care sunt implicate in raspunsul imun al organismului.
- Corticosteroizii sunt medicamente puternice pentru combaterea inflamatiei, care sunt administrate pe cale orala, in creme aplicate pe piele, intravenos sau prin injectie direct in articulatia (articulatiile) afectata (e).