Gastrita este o inflamatie a mucoasei stomacului care este foarte dureroasa. Este adesea cauzata de bacteriile Helicobacter Pylori, dar poate avea si alte cauze. Gastrita poate fi acuta sau cronica si este intotdeauna nevoie de un regim alimentar specific care sa asigure confortul digestiv prin oferirea unui aport nutritional adecvat. Dieta trebuie sa fie bogata in fibre, antioxidanti si saraca in substante iritante pentru peretele stomacului.
Ce presupune acest regim alimentar?
In cazul gastritei, dieta adaptata are multe beneficii, printre care:
-
Promoveaza bunastarea si reduce simptomele (crampe, arsuri la stomac, aciditate, reflux)
-
Asigura un aport adecvat de nutrienti
-
Promovarea alimentele antiinflamatoare pentru o digestie buna
-
Evitarea alimentele iritante si inflamatorii pentru peretele stomacului
De fapt, in unele cazuri, gastrita poate duce la o mucoasa gastrica foarte deteriorata, chiar si la formarea ulcerelor. Acestea inseamna perforarea peretelui gastric, insa inainte de a ajunge la acest punct, este esential sa se incerce reducerea inflamatie cu o dieta speciala. Este important sa nu se respinga in mod sistematic un aliment sau un grup de alimente, cu exceptia cazului in care ingerarea lor provoaca durere sau disconfort. Dieta speciala pentru gastrita trebuie adaptata pentru a respecta tolerantele individuale ale fiecaruia.
Gastrita: recomandari dietetice
Dieta adoptata in caz de gastrita are ca scop redobandirea confortului digestiv si reducerea durerilor abdominale in urma aportului alimentar. Este o dieta bogata in fibre, antiinflamatoare si saraca in alimente, care poate irita si ameninta integritatea peretelui digestiv.
Unele studii au aratat ca alimentele bogate in antioxidanti, in special flavonoide, pot fi capabili sa incetineasca cresterea H. Pylori, bacteria responsabila pentru aparitia gastritei si a ulcerelor gastrice.
Alimentele bogate in flavonoide care se integreaza intr-o astfel de dieta sunt:
-
Fructe: mar, banana, afine, piersica, pere, capsuni, portocale, struguri, lamaie, afine, pepene galben
-
Legume: rosii, ardei, telina, salata, ceapa, sparanghel, usturoi, kale, spanac, broccoli, anghinare
-
Ierburi: patrunjel, cimbru, marar
-
Leguminoase: fasole rosie si neagra
-
Seminte oleaginoase: nuci din Brazilia, fistic, caju
-
Altele: ciocolata, cafea, vin in functie de toleranta
De asemenea, consumul de 6 pana la 8 pahare mari de apa pe zi ajuta la lupta impotriva deshidratarii si a acidului stomacal. In caz de gastrita si ulceratii, dieta recomanda consumul a cel putin 2 litri de apa pe parcursul intregii zile.