Rolul unui sistem ERP
Administrarea unei afaceri intampina si unele dificultati indiferent de domeniul de activitate, insa exista metode foarte eficiente pentru a le putea depasi. O astfel de metoda este si ERP distributie, care ajuta companiile sa isi gestioneze si sa dimensioneze mai bine stocurile, pentru o aprovizionare la termen, sa optimizeze mai bine rutele de transport, precum si sa gestioneze incasarile si limitele de credit. Astfel ca profitabilitatea si performanta sunt mai usor de urmarit si de atins.
Acest sistem interconecteaza patru componente principale ale unei afaceri, acesta fiind si principalul sau rol. Conform AttoSoft.ro, unul dintre cei mai cunoscuti furnizori de servicii – solutii si programe – pentru eficientizarea unei afaceri, aceste patru componente foarte importante sunt:
1. Aprovizionarea cu marfuri de la furnizori
Un soft de distributie are rolul de a facilita gestionarea stocurilor, ceea ce permite o aprovizionare eficienta, bazata atat pe comenzile primite de la clienti, cat si pe stocul existent la un anumit moment.
Ceea ce este, insa, foarte important este o inventariere completa a stocurilor: din depozit, de la agentii de vanzari., iar cu ajutorul sistemului ERP costurile cu acestea sunt strict controlate.
2. Comenzile de livrare si rutele de transport
Relatiile cu clientii sunt printre cele mai importante aspecte ale unei afaceri, insa in cazul unui business bazat pe distributie acestea sunt esentiale, comenzile acestora reprezentand motorul afacerii. Astfel ca existenta unui astfel de sistem este foarte utila datorita functiilor pe care acesta le detine, pentru gestiunea stocurilor si contabilitate.
ERP distributie | soft de distributie | sistem ERP | AttoSoft.ro
3. Incasarile de la clienti, discounturi si limitele de credit
Mentinerea predictibilitatii incasarilor de la clienti, precum si managerierea discounturilor pe care le pot oferi acestora, se poate realiza mult mai usor cu ajutorul unui sistem ERP. In plus, in acest mod se mentine si cash-flow-ul companiilor de distributie.
4. Optimizarea stocurilor
Aceasta componenta a business-ului se refera la modalitatea in care acestea sunt achzitionate si regasite in depozit, avand rolul de a facilita aceste procese. In plus, prin intermediul unui astfel de sistem se asigura trasabilitatea marfurilor si urmarirea acestora in functie de data de expirare, astfel ca deprecierea lor si pierderile suferite de companie sunt reduse.