Sangerarile in timpul sarcinii
Sangerarile in timpul sarcinii sunt frecvente, in special in primul trimestru si, de obicei, nu sunt motive de alarma. Dar, deoarece sangerarea poate fi uneori un semn de ceva grav, este important sa se cunoasca posibilele cauze si sa se consulte medicul pentru siguranta gravidei si a copilului.
Sangerari in primul trimestru
Aproximativ 20% dintre femei au unele sangerari in primele 12 saptamani de sarcina. Cauzele posibile ale sangerarii din primul trimestru includ:
Implantarea ovulului
Este posibil sa apara anumite pete in primele 6 pana la 12 zile dupa ce ovulul se implanteaza in mucoasa uterului. Unele femei nu isi dau seama ca sunt insarcinate – cred ca aceasta sangerare este menstra. De obicei sangerarea este foarte usoara si dureaza de la cateva ore pana la cateva zile.
Avort
Deoarece avortul spontan este cel mai frecvent in primele 12 saptamani de sarcina, tinde sa fie una dintre cele mai mari preocupari in cazul sangerarilor din primul trimestru. Cu toate acestea, sangerarea din primul trimestru nu inseamna neaparat ca s-a pierdut sarcina sau ca va urma un avort spontan.
Peste 90% dintre femeile care sufera sangerari vaginale in primul trimestru nu vor avea avort spontan. Alte simptome ale avortului spontan sunt crampele puternice din abdomenul inferior si tesutul care trece prin vagin.
Sarcina ectopica
Intr-o sarcina ectopica, embrionul fertilizat se implanteaza in afara uterului, de obicei in trompa uterina. Daca embrionul continua sa creasca, poate provoca explozia trompei uterine, ceea ce poate pune viata in pericol pentru mama. Desi sarcina ectopica este potential periculoasa, apare doar la aproximativ 2% din sarcini.
Alte simptome ale sarcinii ectopice sunt crampele puternice sau durerea la nivelul abdomenului inferior si senzatia de ameteala.
Sarcina molara (numita si boala trofoblastica gestationala)
Aceasta este o afectiune foarte rara in care tesutul anormal creste in interiorul uterului in locul unui copil. In cazuri rare, tesutul este canceros si se poate raspandi in alte parti ale corpului.
Modificari cervicale
In timpul sarcinii, sange suplimentar curge spre colul uterin. Contactul sexual sau un test Papanicolau, care provoaca contactul cu colul uterin, poate declansa sangerari. Acest tip de sangerare nu este motiv de ingrijorare.
Infectie
Orice infectie a colului uterin sau a vaginului poate provoca sangerari in primul trimestru.