AfacereOnline.ro Afaceri Online din Romania

Secretele Maltei – adevarurile ascunse ale acestei superbe tari

Trei insule locuite din arhipelagul Maltei au fost populate inca din anul 5900 i.Hr. Situate in mijlocul Marii Mediterane, la sud de Sicilia si la nord de Libia, multe imperii, printre care – fenicieni, cartaginezi, greci, romani, arabi, francezi si britanici, au revendicat aceste pamanturi. Fiecare dintre acestea a lasat urme culturale, arhitecturale si politice de nesters nu doar asupra terenului, ci si asupra oameniilor sai.

Lucruri nestiute despre Malta

O simpla cautare pe internet ii ajuta pe turisti sa afle despre siturile din Patrimoniul Mondial, templele antice, plajele potrivite pentru inot si scufundari, orasele cu ziduri, precum si catedralele gravate in aur, ramasite ale ocupatiei britanice. Dincolo de acestea, exista multe alte locuri mai putin stiute turistilor care merita cu siguranta descoperite intr-o astfel de escapada.

Ca o alternativa la opulenta Catedrala, turistii pot vizita memorialul jurnalistei de investigatie si activista anticoruptie malteza, Daphne Caruana Galizia, care a fost asasinata de o masina-bomba pe 16 octombrie 2017. Prin intermediul blogului ei si al reportajelor extinse, aceasta a dezvaluit coruptia guvernamentala schemele de spalare a banilor de catre crima organizata, mita oferita inaltilor oficiali, precum si Scandalul Panama Papers.

Mdina si Vittoriosa sunt doua cartiere stravechi, exclusiv pietonale, cu ziduri dinspre portul din Valletta. Mdina, vechea capitala a Maltei, este astazi un oras medieval bine conservat, intretinut impecabil, cu o mie de ani de povesti de spus, dar doar cu 300 de locuitori. Cunoscut sub numele de „Orasul tacut’’, aleile sale linistite si intortocheate au gazduit diverse echipe de filmare de-a lungul timpului.

Usile de la intrarea caselor sunt adevarate opere de arta gratie manerelor cu aspect decorativ. Ciocanitoarele de usa au dimensiuni diferite, precum si motive dintre cele mai diverse de la capete de leu, femei si pana la teme nautice sau stemurilor familiei, toate acestea simbolizeaza statutul social si bogatia proprietarului casei.

Nu in ultimul rand, tursitii nu ar trebui sa rateze o plimbare cu barca Dghajsa. Originara din secolul al XVII-lea, acest tip de barca, inrudita cu gondola venetiana, a fost inlocuita in unele zone de barcile cu motor.

Leave a Reply