Aceste sfaturi dietetice reprezinta metode de alimentatie sanatoasa, ce includ o varietate de alimente si bauturi cu continut nutritiv.
Folositi alimentele vegetale ca baza pentru mese
- Majoritatea caloriilor dintr-o dieta ar trebui sa provina dintr-o varietate de produse, legume, fructe si cereale integrale.
- Alimentele vegetale ofera o varietate de vitamine si minerale esentiale pentru sanatate, iar majoritatea sunt in mod natural sarace in grasimi.
- Indrumarile medicilor recomanda persoanelor folosirea tuturor subgrupurilor de legume – verde inchis, rosu, portocaliu si leguminoase (cum ar fi fasole si mazare) – in modurile lor alimentare.
- Alimentele vegetale – cum ar fi painea integrala, cerealele, legumele si fructele – furnizeaza fibre, care sunt importante pentru functionarea corecta a intestinului si pot scadea riscul de boli de inima si unele tipuri de cancer. Deoarece exista diferite tipuri de fibre in alimente, oamenii ar trebui sa aleaga o varietate de alimente zilnic. De preferat ca cerealele integrale sa reprezinte cel putin jumatate din aportul total de cereale.
Consumati alimente bogate in calciu
Este de preferat consumul de lapte cu continut scazut de grasimi sau fara grasimi si o cantitate echivalenta de calciu in fiecare zi. Bauturile de soia imbogatite cu calciu (precum laptele de soia) sunt considerate echivalente cu laptele, in continut nutritiv si aport de calciu, la fel si „laptele” pe baza de plante (migdale, orez, nuca de cocos, canepa).
Mentineti grasimile saturate si trans, scazute
Grasimile saturate si acizii grasi trans cresc colesterolul din sange mai mult decat alte forme de grasime. Este de recomandat mentinerea grasimilor saturate cu mai putin de 10% din calorii si pastrarea acizilor grasi trans cat mai curand posibil. Grasimile din carne, lapte si produse lactate sunt principalele surse de grasimi saturate in majoritatea dietelor. Deci se recomanda alegerea de carne slaba, pasari de curte, peste si produse lactate cu continut scazut de grasimi.
Nutritionistii recomanda in mod specific reducerea consumului de carne rosie si prelucrata pentru a ajuta la prevenirea bolilor cronice.) Multe produse de panificatie sunt, de asemenea, surse de grasimi saturate si acizi grasi trans, cum ar fi uleiul de palmier si uleiurile partial hidrogenate.
Ghidul dietetic recomanda trecerea de la grasimile solide la uleiuri in prepararea alimentelor (de exemplu, folosirea uleiului vegetal in loc de unt la gatit).