AfacereOnline.ro Afaceri Online din Romania

Stiai ca bebelusul tau poate fi alergic la lapte?

Oamenii de orice varsta pot avea o alergie la lapte, dar aceasta este mai frecventa la sugari (afecteaza aproximativ 2% pana la 3% dintre copii). Atunci cand un copil este alergic la lapte, inseamna ca sistemul sau imunitar, care in mod normal lupta impotriva infectiilor, suprareactioneaza cu proteinele din laptele de vaca (baza pentru cele mai multe formule comerciale pentru copii). De fiecare data cand copilul bea lapte, corpul crede ca aceste proteine sunt invadatori daunatori si lupta impotriva lor. Acest lucru provoaca o reactie alergica datorita careia, substantele chimice precum histamina sunt eliberate in organism. Bebelusii prezinta primele simptome ale unei alergii la lapte in primele saptamani dupa ce li se administreaza prima alimentatie pe baza de lapte de vaca. Copiii alaptati prezinta un risc mai scazut de a avea alergie la lapte.

Alergia la lapte nu este acelasi lucru cu intoleranta la lactoza, ceea ce inseamna ca organismul are probleme cu digerarea laptelui.

Daca copilul are alergie la lapte si aceasta se produce simptome la scurt timp dupa ce a consumat lapte, in cazul unei reactii severe (numita anafilaxie), puneti pe mana copilului doi autoregulatori de epinefrina. Un autoinjector de epinefrina este un medicament usor de utilizat, care se livreaza intr-un recipient cu dimensiunea unui stilou mare. Medicul va va arata cum sa il utilizati.

Simptomele unei alergii la lapte

La copiii care prezinta simptome la scurt timp dupa ce au consumat lapte, reactia alergica poate provoca:

– respiratie suieratoare

– probleme de respiratie

– tusit

– raguseala

– stomac deranjat

– varsaturi

– diaree

– mancarime, apoase sau umflate

– urticarie

– pete rosii

– scaderea tensiunii arteriale cauzand pierderea constientei

O alergie la lapte poate cauza diferite simptome in diferite momente. Unele reactii sunt usoare si implica numai un singur sistem al corpului (cum ar fi urticaria pe piele). Dar reactiile usoare nu inseamna ca copilul nu va avea o reactie alergica grava data viitoare. Daca copilul incepe sa aiba simptome alergice grave, cum ar fi umflarea gurii sau gatului sau dificultati de respiratie sau simptome care implica doua parti diferite ale corpului, cum ar fi urticarie cu varsaturi, folositi autoinjectantul cu epinefrina imediat. Fiecare secunda conteaza intr-o reactie alergica.

Evitarea unei reactii alergice la lapte

Daca alaptati copilul, este important sa evitati produsele lactate, deoarece proteina din lapte care cauzeaza reactii alergice poate trece in laptele matern. Asigurati-va ca cititi cu atentie etichetele produselor alimentare. Este necesar ca toti producatorii de alimente sa precizeze in mod clar daca un produs alimentar contine lapte sau produse pe baza de lapte. Ar trebui sa discutati cu medicul sau cu un dietetician despre gasirea de surse alternative de calciu si alti nutrienti vitali care sa inlocuiasca ceea ce asimilati de la produsele lactate.

Leave a Reply