AfacereOnline.ro Afaceri Online din Romania

Stomatologia pedriatica – totul despre aceasta ramura a stomatologiei

Stomatologia pediatrica reprezinta prevenirea si depistarea problemelor dentare la copii. In jurul varstei de 6 luni are loc eruptia dintilor temporari (lapte), rolul lor fiind foarte important:

  • mentin spatiul pentru dintii permanenti si le ghideaza eruptia;
  • asigura mestecarea eficienta;
  • influentează limbajul;
  • permit dezvoltarea normala a oaselor;

Complicatiile cariilor dentare netratate pot duce la extractia timpurie, perturband astfel eruptia dintilor permanenti. Datorita procesului de resorbtie a radacinilor, tehnicile utilizate in tratamentul dintilor temporari sunt diferite de cele utilizate in tratamentul adultilor. Accentul principal se pune pe profilaxia cariilor dentare, tehnicile folosite fiind fluorizarea si sigilarea brazdelor dentare.

Dintii permanenti apar de la varsta de 6 ani. Intre 6 si 12 ani, copiii au o dentitie mixta, adica dinti temporari si dinti permanenti. Sigilarea dintilor este necesara imediat ce apar primii molari. Tehnica este non-invaziva, fiind realizata cu materiale de ultima generatie.

Igiena dentara incepe cu aparitia primului dinte. Prima vizita a copilului la medicul stomatolog este recomandata in jurul varstei de 3 ani, dupa eruptia tuturor dintilor temporari, inainte de aparitia oricarei dureri dentare. Este foarte important pentru copil sa nu asocieze durerea dentara cu vizita la stomatolog.

Rolul specialistilor in stomatologia pediatrica

Misiunea specialistilor in stomatologia pediatrica este de a oferi oricarui copil sau adolescent o gura sanatoasa, frumoasa si functionala, fara a face nicio diferenta. Ei urmeaza un curs care necesita trei ani de studii universitare suplimentare si pregatirea unei teze referitoare la domeniul sanatatii.

Ceea ce face ca stomatologia pediatrica sa fie unica este ca trateaza oamenii in evolutie constanta. La 3 ani, dentitia copilului nu seamana cu cea pe care o va avea la 7, 9 sau 14 ani, provocarile fiind astfel mult mai mari.

Asociatiile stiintifice internationale recomanda consultarea copilului imediat ce apare primul dinte si cel tarziu pana la varsta de 1 an. Aceste vizite timpurii fac posibila informarea parintilor despre obiceiurile pe care trebuie sa le adopte in materie de sanatate orala si, prin urmare, pentru prevenirea patologiilor.

Stabilirea unei bune igiene dentare si a obiceiurilor alimentare de la o varsta frageda poate preveni, in cele mai multe cazuri, aparitia cariilor dentare. Cu toate acestea, multi copii au mai multe carii denumite in general „carii de biberon”. Aceasta patologie rezulta din utilizarea frecventa si prelungita pe parcursul zilei si seara, la culcare, a unei sticle care contine sucuri de fructe, lichide zaharoase sau pur și simplu lapte natural. De asemenea, trebuie acordata o atentie sporita consumului de medicamente seara (siropuri, homeopatie etc.). In toate cazurile, este esential sa se favorizeze periajul chiar inainte de culcare.

Leave a Reply