AfacereOnline.ro Afaceri Online din Romania

The Real Lolita: fictiune stralucitoare si adevaruri dulci

The Real Lolita stabileste scrierea romanului lui Nabokov impotriva rapirii din 1948 si a violului lui Sally Horner, de 11 ani, de catre pedofilul Frank La Salle. Intrebarea pusa este daca Nabokov a fost inspirat de cazul Horner. Exista similitudini si indicii, plantate sau imaginate, dar ele sunt inlocuite de tot felul de alte intrebari.

Sally a trait impreuna cu mama ei- la fel ca si victima din Lolita, ambele familii fiind vizate de un pradator. Exista si alte paralele factuale, desi o dezbatere despre faptul daca Nabokov a urmat sau nu povestea reala incepe sa para fantasmagorica. Ca si cum ar fi dovedit ca povestea lui Lolita a fost inventata in intregime, Nabokov ar putea sa stabileasca naratiunea in domeniul artei si sa se califice pentru o pledoarie speciala.

Faptele de piatra ale rapirii Horner stau in contrast cu povestea lui Nabokov, iar Weinman acopera acest pamant stralucit. Sally avea 11 ani cand La Salle a vazut ca a furat un carnetel de cinci centi dintr-un magazin din New Jersey. El i-a spus ca este de la FBI, s-a infiltrat in familia e, a rapit-o si a calatorit cu ea timp de doi ani, prezentandu-se ca tata si fiica.

O chestiune de moralitate

 

Truman Capote ar fi batut povestea lui Horner. La Salle era un violator si un pradator serios. Constiinta nu-l rascolea in celula inchisorii. Nu exista niciun indiciu ca Nabokov a avut altceva decat interesul scriitorului fata de subiectul sau, desi Weinman citeaza pe Martin Amis: „Din cele 19 fictiuni, nu mai putin de sase, in totalitate sau partial, se refera la sexualitatea fetelor adolescente. Nu este o chestiune de moralitate; este o chestiune de estetica.”

Nu exista o amanare reala pentru Sally. Cand a fost readusa familiei, mama ei a spus „indiferent de ce a facut, iarta-o”. Cel mai bun prieten in scoala, Carol Starts, a spus ca ceilalti elevi „au privit-o cu ochi rai’. Asta nu inseamna ca durerea mamei sale nu a fost infricosatoare sau ca nu a fost afectata prietenia autentica cu Carol Starts.

Leave a Reply